Radiochemie is tak van chemie die zich bezig houdt met het gebruik van radioactiviteit voor het bestuderen van chemische reacties. Radiochemie omvat ook de productie van radioisotopen, alsmede de detectie en scheiding van artificieel of natuurlijk geproduceerde radioisotopen. De toepassingsmogelijkheden van deze kennis is zeer breed, wat resulteert in een multiprofessioneel ledenbestand. In hoofdlijnen zijn er 4 toepassingsgebieden aan te wijzen:
- Kernenergie. De huidige en toekomstige rol van kernenergie in energiehuishouding van Nederland, en de context daarvan in Europa en de rest van de wereld, behoeft hoogwaardige kennis en expertise op het gebied van de splijtstofchemie en het behandelen van radioactief afval.
- Technologie. Het gebruik van radioactieve tracers in procesinstallaties om – op niet-intrusieve wijze- in zicht te krijgen in procesparameters ter optimalisatie van proces, en de productie van radionucliden in kernreactoren en versnellers, vergt gedegen radiochemische kennis.
- Milieu. De bevolking wordt continue blootgesteld aan natuurlijke en door de mens geproduceerde bronnen van ioniserende straling in het leefmilieu. Verschillende instituten doen ter controle van deze blootstelling metingen in drinkwater, voedsel, lucht, oppervlaktewater en bodem, terwijl diverse bedrijven eigen afvalstromen controleren. Hierbij is radiochemische kennis vereist teneinde betrouwbaar te kunnen meten en adequate advies aan wet- en regelgevers te kunnen leveren.
- Gezondheid. Technieken waarbij gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling zijn onmisbaar in de huidige geneeskunde, zowel bij diagnostiek (bv. SPECT en PET) als therapie (bv. radionucliden therapie en brachytherapie). De bereiding van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe radiofarmaca vereist specifieke radiochemische kennis. Naast medische toepassingen worden radionucliden ook gebruikt in studies naar het gedrag en de verdeling van elementen/verbindingen in cellen, weefsels, organen en hele organismen.
De missie van de sectie Radiochemie
Ontwikkelingen in de hedendaagse samenleving maken nucleaire expertise onmisbaar. Een sectie Radiochemie binnen de KNCV is een forum om die expertise te verspreiden en uit te wisselen binnen een beroepsgroep die voor een aanzienlijk deel werkzaam is in sectoren die direct dan wel indirect gelieerd zijn aan één van de vier deelgebieden kernenergie, technologie, gezondheid en milieu. De sectie is echter niet uitsluitend bedoeld voor mensen uit de beroepsgroep zelf, maar ook voor geïnteresseerden uit andere secties van de KNCV, het bedrijfsleven en de overheid. Daarmee wil de sectie Radiochemie een brugfunctie vervullen (informatie en netwerk) door actuele thema's aan de orde te stellen voor wetenschap, industrie, overheid en educatie.